Piątek, 26 kwietnia 2024

Kiedy kupować ekologiczne owoce, warzywa i mięso?

29 maja 2022

Jako dietetyk pracujący na oddziale onkologicznym, moi pacjenci często są bardzo zainteresowani odżywianiem. Temat żywności ekologicznej wywołuje wiele pytań: Czy po zdiagnozowaniu u nich raka powinni kupować żywność ekologiczną? Czy powinni przejść na dietę całkowicie ekologiczną, aby zachować zdrowie i zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby w przyszłości? Dlaczego w ogóle warto zdecydować się na żywność ekologiczną?

Popularność żywności ekologicznej rośnie, a obecnie prawie wszystkie supermarkety oferują szeroki wybór produktów ekologicznych. Kategorie żywności ekologicznej są różne: w 100% ekologiczna, wyprodukowana z ekologicznych składników itd. Może to być mylące nawet dla dietetyka. Sprawdźmy, co oznaczają te etykiety.

Oznaczenie"100% organiczny" może być stosowane do oznaczania każdego produktu, który zawiera 100% składników organicznych (z wyjątkiem soli i wody, które są uważane za naturalne).

Oznaczenie"organiczny" może być stosowane do oznaczania każdego produktu, który zawiera co najmniej 95% składników organicznych.

Oznaczenie "wyprodukowano z produktów ekologicznych" może być stosowane do oznaczenia produktu, który zawiera co najmniej 70% składników wytworzonych metodami ekologicznymi.

Owoce i warzywa

Wybieranie ekologicznych owoców i warzyw zmniejsza nasze narażenie na kontakt z pestycydami. Niektóre badania wykazały, że owoce ekologiczne zawierają więcej przeciwutleniaczy niż owoce uprawiane konwencjonalnie. Nie ma jednak wystarczających dowodów na to, że żywność ekologiczna zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Istnieje więcej dowodów na to, że dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele nowotworów. Staraj się uwzględniać w swojej diecie szeroką gamę owoców i warzyw, ponieważ każde z nich zawiera określone korzyści.

Jeśli zdecydujesz się kupować ekologiczne owoce i warzywa, może to być stresujące finansowo lub mogą one być niedostępne w Twojej okolicy. Warto też zainwestować swoje pieniądze tam, gdzie zakup produktów ekologicznych ma sens w porównaniu z produktami pochodzącymi z upraw konwencjonalnych. Często radzę moim pacjentom, aby sprawdzili stronę ewg.org, gdzie znajduje się lista "Brudnej dziesiątki" (więcej pozostałości pestycydów) i "Czystej piętnastki" (najmniej pozostałości pestycydów).

W kawiarni Plaza Café, jeśli to możliwe, używamy sezonowych warzyw organicznych i staramy się oferować w menu produkty bardziej zrównoważone.

W każdą środę miesiąca organizujemy targ rolniczy, na którym sprzedajemy lokalne, ekologiczne produkty, co w znacznym stopniu przyczynia się do ochrony środowiska, ponieważ skraca czas transportu i zmniejsza zużycie energii. Dzięki temu produkty zachowują smak i witaminy, co jest korzystne dla zdrowia.

W Seattle jest też wiele programów rolnictwa wspieranego przez społeczność (CSA), w ramach których można zostać członkiem i co tydzień otrzymywać lokalne owoce i warzywa, a także wspierać naszych lokalnych rolników. Aby dowiedzieć się więcej o lokalnych programach CSA, odwiedź poniższą stronę internetową.

Mięso i drób

Różne badania wykazały, że ekologiczne mięso i drób zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż mięso z chowu konwencjonalnego, co pomaga zapobiegać stanom zapalnym i chorobom układu krążenia. Aby mięso i drób mogły być oznaczone jako "ekologiczne", zwierzę lub ptak musi mieć dostęp do wypasu na zewnątrz przez określony czas, co może przyczyniać się do wyższej zawartości kwasów tłuszczowych.

Mimo że w mięsie ekologicznym jest stosunkowo więcej kwasów tłuszczowych omega-3, zawiera ono więcej tłuszczu ogólnego i powinno być spożywane z umiarem. Jeśli jesteś zainteresowany zakupem lokalnego ekologicznego mięsa i drobiu, pomocna może okazać się ta strona internetowa.

I pamiętaj: Nawet jeśli żywność jest ekologiczna, nadal zawiera kalorie. Naszym obowiązkiem jest zwracanie uwagi na to, jakie produkty spożywcze dostają się do naszego organizmu.