Wtorek, 27 września 2022

Mięso bez antybiotyków: Czym są i dlaczego mają znaczenie?

26 sierpnia 2022

Mięso bez antybiotyków: Czym są i dlaczego mają znaczenie?

Posted on Czerwiec 2, 2014 by Charlotte Furman. This entry was posted in Eating Well and tagged rd blog. Bookmark the permalink.

W kwietniu 2014 roku Rada Miasta Seattle przyjęła rezolucję, która popiera krajowy i stanowy zakaz stosowania nieterapeutycznych antybiotyków w rolnictwie zwierzęcym. Obecnie w Izbie i Senacie są projekty ustaw, które dotyczą również tej praktyki. Ale dlaczego stosowanie antybiotyków w rolnictwie jest powodem do niepokoju?

Stosowanie antybiotyków u zwierząt

Szacuje się, że spośród wszystkich antybiotyków stosowanych w Stanach Zjednoczonych, 80% podawanych jest zwierzętom rolnym. Antybiotyki są niepotrzebnie stosowane u tych zwierząt w celu promowania wzrostu lub zapobiegania chorobom wynikającym z przeludnienia zwierząt i niehigienicznych warunków życia. Zaniepokojenie rosnącym poziomem bakterii lekoopornych doprowadziło do zakazu i ograniczenia takiego subterapeutycznego stosowania antybiotyków u zwierząt spożywczych w wielu krajach Unii Europejskiej i Kanady. Jednak w Stanach Zjednoczonych praktyka ta pozostaje legalna.

Oporność na antybiotyki

Oporność na antybiotyki jest globalnym problemem zdrowotnym, który powoduje, że szczepy bakterii nie reagują na standardowe leczenie antybiotykami i mogą powodować poważne choroby zagrażające życiu. Według Centers for Disease Control (CDC), stosowanie niskich dawek nieterapeutycznych antybiotyków w hodowli zwierząt "przyczynia się do pojawienia się bakterii odpornych na antybiotyki u zwierząt hodowanych w celu produkcji żywności. Te oporne bakterie mogą zanieczyszczać żywność pochodzącą od tych zwierząt, a osoby spożywające tę żywność mogą zapadać na infekcje odporne na antybiotyki." Bakterie oporne na antybiotyki mogą być również przenoszone przez środowisko i wodociągi. CDC podaje, że każdego roku 2 miliony ludzi zostaje zakażonych, a 23 000 osób umrze z powodu bakterii odpornych na antybiotyki.

Dopóki nie ma rządowego zakazu tej praktyki, wszyscy możemy pomóc poprzez wspieranie praktyk rolniczych, które są zrównoważone, wspierają zdrowe środowisko i które nie szkodzą naszym społecznościom. Obejmuje to zakup mięsa, które zostało wyhodowane bez użycia nieterapeutycznych antybiotyków. Ale skąd masz wiedzieć, który produkt wybrać, mając do dyspozycji tak wiele różnych etykiet i oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności?

Podczas zakupów mięsa szukaj następujących certyfikatów:

Certified Organic

Jest to certyfikat wydany przez stronę trzecią, który musi spełniać kryteria USDA. Żywność ekologiczna nie może być napromieniowywana, modyfikowana genetycznie ani uprawiana przy użyciu nawozów syntetycznych, środków chemicznych lub osadów ściekowych. Etykieta organiczna na mięsie i drobiu oznacza, że nie było ono traktowane hormonami lub antybiotykami i było karmione tylko organicznie uprawianą paszą (bez produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego). Ekologiczne zwierzęta mięsne muszą mieć dostęp do środowiska zewnętrznego, a zwierzęta żywiące się trawą muszą mieć dostęp do pastwiska.

Amerykański certyfikat Grassfed

Jest to certyfikacja trzeciej strony, która dotyczy tylko wołowiny, bizonów, kóz, jagniąt i owiec. Wszystkie zwierzęta są karmione wyłącznie trawą i paszą od momentu odsadzenia do zbiorów i są hodowane na pastwiskach, bez zamykania ich w halach paszowych. Zwierzęta z certyfikatem Grassfed nie są nigdy leczone antybiotykami ani hormonami wzrostu.

Zatwierdzony dla dobrostanu zwierząt

Certyfikat Animal Welfare Approved jest przyznawany niezależnym gospodarstwom rodzinnym, które hodują swoje zwierzęta na wolnym powietrzu na pastwisku lub na wybiegu. Stosowanie antybiotyków jest dozwolone tylko w przypadku choroby, jeśli jest zalecane przez lekarza weterynarii i nie jest przyznawane producentom, którzy stosują hormony wzrostu.

Certified Humane

Etykieta Certified Humane zaświadcza, że zwierzęta nigdy nie były trzymane w klatkach lub skrzyniach. Nie wymaga jednak, aby zwierzęta miały dostęp do pastwisk czy wybiegów. Wymaga humanitarnego traktowania, w tym, że drób nie był poddawany obijaniu, a zwierzęta są ubijane z minimalnym cierpieniem. Niedozwolone jest stosowanie hormonów wzrostu, a antybiotyki mogą być stosowane tylko w leczeniu chorych zwierząt zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii. Znak ten jest dostępny dla gospodarstw korporacyjnych.

Ze względu na związek między stosowaniem antybiotyków u zwierząt produkujących żywność a występowaniem infekcji antybiotykoopornych u ludzi, Wydział Żywności i Żywienia UW Medicine ustanowił politykę zakupową, która będzie stopniowo wycofywać się z zakupu wszystkich produktów wieprzowych i drobiowych, które są hodowane z użyciem nieterapeutycznych antybiotyków. Polityka ta jest zgodna z zaleceniami krajowej społeczności naukowej, w tym CDC, Food and Drug Administration oraz Światowej Organizacji Zdrowia i ma na celu poprawę zdrowia pacjentów, personelu i społeczności UWMC. Cieszymy się, że możemy być częścią zmian na rzecz zdrowia i dobrego samopoczucia naszych pacjentów, pracowników i gości.

Charlotte Furman, MS, RD, CD, ma doświadczenie jako dietetyk kliniczny w University of Washington Medical Center, gdzie obecnie pełni funkcję Technology and Wellness Manager. W wolnym czasie Charlotte lubi spędzać czas na świeżym powietrzu z rodziną, gotować pyszne posiłki i bawić się ze swoim nowym psem, Scoutem.

Ten post został pierwotnie opublikowany na blogu RD. Możesz odwiedzić RD Blog i zobaczyć jego archiwa, jeśli masz identyfikator UW Medicine.