Sobota, 19 kwietnia 2025
Posted on Maj 13, 2014 by Blair Maurer. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.
Sezonowe owoce i warzywa przetaczają się na nasze osiedlowe targowiska. Nadszedł czas, aby urozmaicić naszą dietę o bogactwo sezonu. Wszyscy wiemy, że jedzenie różnorodnych pokarmów jest najlepsze, a z tak dużą ilością do wyboru w miarę zbliżania się lata, uzyskanie tego odżywczego impulsu i równowagi jest łatwiejsze do osiągnięcia.
Zawsze z niecierpliwością czekam na letnie owoce, wszystkie opakowane w czerwień, pomarańcz i błękit! Świeże maliny na jogurcie lub borówki na granoli z odrobiną mleka sojowego to prawdziwa uczta. Albo dojrzałe kantalupy, które przywodzą na myśl kuchenny stół, wokół którego dorastałam. Moja mama dawała nam mnóstwo melonów. Ze skórek robiliśmy żaglówki z masztami z wykałaczek i papierowymi żaglami, które pływały w wannie. Teraz nawet moje wybredne dziecko zachwyca się arbuzem, więc jestem całkowicie przekonana do letnich owoców.
Jutrzejszy Farmer's Market
Jutro na Farmer's Market UWMC w słonecznej sali Plaza Café znajdziesz wiele świeżych wyborów, w tym brzoskwinie, gruszki, jagody, mango, zieloną fasolkę, szpinak, jarmuż i szparagi.
Przyjrzyj się bliżej tylko jednemu z tych świeżych warzyw: szparagom. Charlotte Furman z Wydziału Żywności i Żywienia UW Medicine Center mówi mi, że są niskokaloryczne (około 22 kalorie na pół filiżanki, czyli 6 łodyg), niskotłuszczowe i niskosodowe. Jest dobrym źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego. Ma wysoką zawartość witaminy K i zawiera fitosterole, które jak wykazano, obniżają poziom cholesterolu.
Szybkim sposobem przygotowania jest posmarowanie jej oliwą z oliwek, solą i pieprzem, a następnie pieczenie przez nieco ponad pięć minut. Wyciśnij na nie odrobinę cytryny i ciesz się. I oczywiście, szparagi dobrze się grillują!
Sobotni targ w U-District
Wielu z Was robi już swoje sobotnie zakupy na U-District Farmer's Market. Wśród kolorowych stert organicznych warzyw znajdziecie też miód, orzechy laskowe, ostrygi, dzikiego łososia, mięsa hodowane na pastwiskach, cydry, sezonowe ciasta, świeże sery i świeże jajka. I dzikie pokrzywy - sprawdź!
Jeśli organizujesz przyjęcie w sobotni wieczór, to jest to Twoja kopalnia złota. Zadziwisz swoich gości posiłkiem przygotowanym właśnie tutaj. Kiedy widzisz, co jest w sezonie na ich stronie Ripe & Ready, zdajesz sobie sprawę: co jest niedostępne?
Jest otwarty przez cały rok, na University Way pomiędzy NE 50th i 52nd Streets od 9 rano do 2 po południu. Pamiętaj, że w pierwsze soboty miesiąca możesz otrzymać kupon na rynek o wartości 2 dolarów za bycie Husky! Wystarczy, że pokażesz swoją legitymację przy stoisku informacyjnym na rynku.
Komentarze (0)