Sobota, 20 kwietnia 2024

Powody, by świętować sezonowo!

21 sierpnia 2022

Powody, by świętować sezonowo!

Posted on Maj 13, 2014 by Blair Maurer. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.

Sezonowe owoce i warzywa przetaczają się na nasze osiedlowe targowiska. Nadszedł czas, aby urozmaicić naszą dietę o bogactwo sezonu. Wszyscy wiemy, że jedzenie różnorodnych pokarmów jest najlepsze, a z tak dużą ilością do wyboru w miarę zbliżania się lata, uzyskanie tego odżywczego impulsu i równowagi jest łatwiejsze do osiągnięcia.

Zawsze z niecierpliwością czekam na letnie owoce, wszystkie opakowane w czerwień, pomarańcz i błękit! Świeże maliny na jogurcie lub borówki na granoli z odrobiną mleka sojowego to prawdziwa uczta. Albo dojrzałe kantalupy, które przywodzą na myśl kuchenny stół, wokół którego dorastałam. Moja mama dawała nam mnóstwo melonów. Ze skórek robiliśmy żaglówki z masztami z wykałaczek i papierowymi żaglami, które pływały w wannie. Teraz nawet moje wybredne dziecko zachwyca się arbuzem, więc jestem całkowicie przekonana do letnich owoców.

Jutrzejszy Farmer's Market
Jutro na Farmer's Market UWMC w słonecznej sali Plaza Café znajdziesz wiele świeżych wyborów, w tym brzoskwinie, gruszki, jagody, mango, zieloną fasolkę, szpinak, jarmuż i szparagi.

Przyjrzyj się bliżej tylko jednemu z tych świeżych warzyw: szparagom. Charlotte Furman z Wydziału Żywności i Żywienia UW Medicine Center mówi mi, że są niskokaloryczne (około 22 kalorie na pół filiżanki, czyli 6 łodyg), niskotłuszczowe i niskosodowe. Jest dobrym źródłem tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego. Ma wysoką zawartość witaminy K i zawiera fitosterole, które jak wykazano, obniżają poziom cholesterolu.

Szybkim sposobem przygotowania jest posmarowanie jej oliwą z oliwek, solą i pieprzem, a następnie pieczenie przez nieco ponad pięć minut. Wyciśnij na nie odrobinę cytryny i ciesz się. I oczywiście, szparagi dobrze się grillują!

Sobotni targ w U-District
Wielu z Was robi już swoje sobotnie zakupy na U-District Farmer's Market. Wśród kolorowych stert organicznych warzyw znajdziecie też miód, orzechy laskowe, ostrygi, dzikiego łososia, mięsa hodowane na pastwiskach, cydry, sezonowe ciasta, świeże sery i świeże jajka. I dzikie pokrzywy - sprawdź!

Jeśli organizujesz przyjęcie w sobotni wieczór, to jest to Twoja kopalnia złota. Zadziwisz swoich gości posiłkiem przygotowanym właśnie tutaj. Kiedy widzisz, co jest w sezonie na ich stronie Ripe & Ready, zdajesz sobie sprawę: co jest niedostępne?

Jest otwarty przez cały rok, na University Way pomiędzy NE 50th i 52nd Streets od 9 rano do 2 po południu. Pamiętaj, że w pierwsze soboty miesiąca możesz otrzymać kupon na rynek o wartości 2 dolarów za bycie Husky! Wystarczy, że pokażesz swoją legitymację przy stoisku informacyjnym na rynku.