Wtorek, 10 września 2024
Skoro wiemy już, jak dobrze zacząć dzień od pożywnego śniadania, przyjrzyjmy się teraz lunchowi. Poprosiliśmy Judy Simon, dietetyczkę z Roosevelt Clinic w Centrum Medycznym UW, adiunkta w programie Nauk o Żywieniu i gospodarza środowego Q&A w grupie Zapytaj Dietetyka, czy mogłaby udzielić nam kilku wskazówek. Wraz z praktykantką Julianą Whitford udzieliła nam kilku prostych wskazówek, jak tworzyć smaczne, zbilansowane posiłki.
Obiady, podobnie jak wszystkie inne posiłki, powinny być zbilansowane pod względem odżywczym i smaczne. Łatwym sposobem na stworzenie zbilansowanego lunchu jest włączenie do niego produktów z co najmniej 3 grup żywnościowych (warzyw, owoców, ziaren, białka i produktów bogatych w nabiał/wapń).
Dobrego i smacznego jedzenia! Nawet najbardziej pożywne jedzenie na świecie na nic się nie zda, jeśli nie będziemy go jeść z przyjemnością.
Staraj się ograniczać żywność przetworzoną (np. zupy i sosy w puszkach, wędliny, gotowe dania, napoje gazowane). Wybieraj głównie żywność pełnowartościową (świeże warzywa i owoce, orzechy i produkty pełnoziarniste) oraz żywność lekko przetworzoną (wstępnie pokrojone i mrożone warzywa i owoce, jajka na twardo, tuńczyk w puszce).
Wielkość zależy od Twoich potrzeb! Niektórzy ludzie dobrze zjedzą większy lunch, jeśli mają aktywny dzień. Inne osoby mogą jeść małe przekąski w ciągu dnia i dla nich wystarczy lekki lunch. Zachęcam wszystkich do intuicyjnego podejścia do jedzenia. Jeśli zadowala ich ¾ obiadu, resztę można zachować na przekąskę później lub na następny dzień.
Możesz jeść pożywne posiłki niezależnie od tego, czy jesz na mieście, czy przynosisz jedzenie do pracy z domu. Jednak jedzenie przygotowanych przez siebie posiłków daje Ci kontrolę i wiedzę o tym, co i ile jesz. Sód i tłuszcz są zwykle znacznie wyższe w przypadku jedzenia poza domem, a ponadto często jest tam wiele ukrytych kalorii pochodzących z dodanego tłuszczu lub niedrogich przetworzonych ziaren.
W ciągu tygodnia pracy uwielbiam resztki, takie jak obfita zupa grochowa, owoce i krakersy ak mak, gdy jest zimno. Lubię przygotowywać sałatki w słoikach Mason lub miseczkach na ziarna, gdy wolę zimny posiłek (sprawdź te zabawne, smaczne przepisy ze słoików Mason). W weekendy uwielbiam zupy i kanapki z grilla, które dzielę z mężem. Często jest to grillowany ser i pomidor na świeżym chlebie, z odrobiną oliwy z oliwek na patelni i owocami na boku.
Komentarze (0)