Piątek, 19 kwietnia 2024

Jak zrobić zdrowe, domowe lody na patyku

31 maja 2022

Gdy letnie słońce świeci wysoko nad głową przez wiele dni, nic nie brzmi lepiej niż zimny popsicle. Ale często lody są naładowane cukrem lub sztucznymi słodzikami. Nie pozwól, aby to uniemożliwiło Ci cieszenie się jednym z klasycznych przysmaków sezonu.

Oto pięć smakołyków bez poczucia winy, które są łatwe do zrobienia, pomogą Ci się ochłodzić i są idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!

Mrożone owocowe ciasteczka

Mnóstwo owoców zmieściło się w tych smakołykach!
Potrzebne będą foremki do lodu lub jednorazowe kubki o pojemności 5 oz. i patyczki do ciastek. Robi się 4 sztuki.

Składniki:
1/3 szklanki kiwi pokrojonego w kostkę
1/3 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
1/3 szklanki truskawek pokrojonych w kostkę
1/3 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki świeżego soku ananasowego lub pomarańczowego
 

Sposób przygotowania:
1. Połącz pokrojone w kostkę owoce w misce i napełnij nimi każdy kubek o pojemności 5 uncji.
2. Dodaj 2 łyżki stołowe soku i włóż patyczki do ciastek do każdego kubka. Dzięki owocom patyczki łatwo pozostaną na swoim miejscu.
3. Włóż do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją.
4. Aby wyjąć cukierki z kubków, przeprowadź je przez kilka sekund pod ciepłą wodą.

Kalorie (dla 1 sztuki): 32

Lody truskawkowe, hibiskusowe i arbuzowe

Czy wiesz, że suszone kwiaty hibiskusa są bogate w przeciwutleniacze i witaminę C?
Wskazówka: kwiaty hibiskusa można znaleźć w sklepach Whole Foods i innych sklepach specjalistycznych. Potrzebna będzie foremka do robienia lodowych popsów. Robi się 12 sztuk.

Składniki:
4 łyżki stołowe suszonych kwiatów hibiskusa
1 szklanka wody
3 łyżki syropu klonowego
1 filiżanka truskawek, obranych z łupin
2 filiżanki arbuza, grubo pokrojonego
szczypta soli morskiej
 

Sposób przygotowania:
1. Umieść kwiaty hibiskusa i wodę w rondelku i doprowadź do wrzenia. Zdjąć rondel z ognia i odstawić na około 30 minut, aby kwiaty mogły aromatyzować wodę. Przecedzić i schłodzić.
2. Schłodzoną wodę z hibiskusa i pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
3. Wlać mieszankę do foremek do lodów i zamrażać przez co najmniej 4 godziny.

Kalorie (dla 1 sztuki): 25

Greckie jagodowe pops

Lekko cierpkie i bardzo bogate w białko!
Potrzebna będzie foremka do lodów. Robi się 10 sztuk.

Składniki:
2 kubki beztłuszczowego jogurtu greckiego
3 łyżki stołowe miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 borówek amerykańskich
1/2 malin
 

Instrukcje:
1. Wymieszać jogurt grecki, miód i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodać połowę mieszanki do foremek na lody.
3. Do każdej foremki włóż kilka całych jagód i wepchnij je wykałaczką na dno foremki.
4. Zamroź foremki na około 15 minut, aby trochę stwardniały.
5. W międzyczasie w blenderze zmiksować pozostały jogurt grecki i jagody.
6. Dodaj mieszankę do foremek i zamrażaj przez co najmniej 3 - 4 godziny.
 

Kalorie (na 1 ciastko): około 53

Bananowo-czekoladowe krówki

Pyszne i wegańskie (i prawie zbyt proste do zrobienia)!
Potrzebne będą małe kubeczki jednorazowe i patyczki do ciastek. Robi się 12 sztuk.

Składniki:
6 mrożonych bananów
3/4 szklanki kakao w proszku

Wskazówki:
1. W blenderze wysokoobrotowym lub robocie kuchennym zmiksować mrożone banany i kakao w proszku, aż do uzyskania gęstych, gładkich lodów.
2. Przełożyć do pucharków.
3. Umieść patyczek rzemieślniczy na środku każdego kubka, pozostawiając około cala do dna.
4. Umieść w zamrażarce na kilka godzin lub do momentu, gdy będą twarde.
5. Gdy ciastka są gotowe do spożycia, po prostu przetnij i oderwij kubeczek.
 

*Dla miłośników masła orzechowego (i aby dodać trochę białka): Gdy kubek jest już wypełniony na około centymetr, dodaj małą porcję masła orzechowego. Kontynuuj napełnianie kubka mieszanką bananową.

Kalorie (na 1 batonik): ok. 72

Cherry Lime Pops

Słodko-kwaśne (i bogate w witaminy A i C)!
Potrzebna będzie foremka do lodów lub małe jednorazowe kubeczki. Robi się 6 sztuk.

Składniki:
1 szklanka wody
1/4 szklanki miodu
2 filiżanki wiśni
1/3 szklanki soku z limonki

Instrukcje:
1. W rondelku połączyć wodę i miód. Podgrzewać na średnio-wysokiej temperaturze, mieszając, aż większość miodu się rozpadnie. Może pojawić się trochę piany. Wymieszać i odstawić na bok.
2. Wydrylować wiśnie i wycisnąć sok z limonki. Połączyć w robocie kuchennym.
3. Dodać wodę i mieszankę miodową. Przetwarzaj do uzyskania gładkiej konsystencji i prawie bez kawałków wiśni.
4. Przelej do filiżanek lub foremek do popsicle i dodaj drewniane patyczki. Zamrażaj przez co najmniej 6 godzin lub przez noc. Ostrożnie wyjmij z foremek, używając gorącej wody po zewnętrznej stronie. Delektuj się lub przechowuj w zamrażarce.

Kalorie (dla 1 sztuki): 63

Bonus: Musujące Pops truskawkowe

Nie do końca bez poczucia winy, ale nadal jest to pyszny smakołyk z odrobiną kopa.
Do przygotowania tych napojów używa się wina musującego, ale zastępując je musującym sokiem z białych winogron, będą one przyjazne dla dzieci.
Potrzebna będzie foremka do lodów. 8 porcji.
 

Składniki:
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
6 filiżanek pokrojonych świeżych truskawek (2 funty)
2 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżeczki nektaru z agawy
1 ¼ szklanki schłodzonego szampana lub wina musującego
 

Wskazówki:
1. Połącz cukier i wodę w naczyniu nadającym się do mikrofalówki; gotuj w mikrofalówce na wysokim ogniu przez 3 minuty lub do momentu zagotowania. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru, a następnie ostudź.
2. Truskawki, sok z cytryny i nektar z agawy umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na gładką masę.
3. Połącz wodę z cukrem, mieszankę truskawkową i wino (lub sok winogronowy).
4. Rozdziel masę do foremek do lodów. Zamrażać przez 4 godziny lub do całkowitego zamrożenia.

Kalorie (dla 1 sztuki): 146