Wtorek, 10 września 2024
Posted on Styczeń 23, 2015 by Chiara Iacoviello. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.
Co jest moją ulubioną rzeczą w zimie? Zupa. W zimny, ciemny i deszczowy dzień nic nie brzmi lepiej niż ciepła, pyszna zupa. Przygotowywanie składników i gotowanie ich na kuchence od razu wprawia mnie w dobry nastrój. Ale jestem jeszcze bardziej szczęśliwa, kiedy mogę skosztować pierwszego kęsa.
Lubię robić duże partie zupy, więc mogę zostawić trochę na następny dzień lub zamrozić ją na później. W ten sposób mogę mieć ciepły i zdrowy domowy posiłek nawet w dni, kiedy mam mało czasu na gotowanie. Ty no potrzebujesz pracować dla godzin cieszyć się smaczną domową polewkę. W rzeczywistości, niektóre z poniższych przepisów zajmują mniej niż pół godziny, aby zrobić. I polewka no musi być bogata i kremowa być satysfakcjonująca (mój ulubione polewki no używają masło lub śmietankę).
Tutaj są niektóre zupy dla ciebie próbować ten zimę. Niektóre przychodzą od magazynów i cookbooks, podczas gdy inny są mój osobistymi rodzinnymi przepisami które robiłem dla rok. Enjoy!
Minestrone jest włoską zupą zrobioną z warzywami i często makaronem. Istnieją niezliczone wersje minestrone, w zależności od regionu Włoch, gdzie jest przygotowywana i jakie warzywa są w sezonie. Ja zazwyczaj robię ją z tego, co znajdę w swojej spiżarni i lodówce. Mycie i siekanie wszystkich warzyw może być nieco czasochłonne, ale jest tego absolutnie warte. I możesz zrobić dużą partię i zamrozić resztę na później, jeśli nie dodasz makaronu.
Porcja 4
Oliwa z oliwek extra virgin
1 filiżanka porów, pokrojonych w kostkę
1 filiżanka marchewki, pokrojonej w kostkę
2 pomidory śliwkowe lub rzymskie, pokrojone w kostkę
2 pęczki boćwiny, jarmużu, kapusty toskańskiej lub kolendry, grubo posiekane
3 filiżanki niskosodowego bulionu warzywnego
1 8-uncjowa fasola cannellini lub borlotti, umyta i odsączona
1 filiżanka cukinii, posiekanej
sól i pieprz
1 filiżanka dowolnego małego makaronu
Świeżo starty ser Parmigiano Reggiano, do podania.
Jest to danie, po które zawsze sięgam, gdy po długim i pracowitym dniu otwieram lodówkę i okazuje się, że jest zupełnie pusta. Zamiast zakładać płaszcz i buty, żeby wziąć coś na wynos, idę do spiżarni i biorę kilka puszek fasoli garbanzo. W mniej niż 20 minut mam na stole pyszną miskę domowej zupy.
Serwuje 4
Oliwa z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku, zgniecione
płatki czerwonej papryki
3 puszki fasoli garbanzo
1/3 szklanki rozgniecionych pomidorów
1 rozmaryn, liście usunięte z łodygi
4 filiżanki niskosodowego bulionu warzywnego
2 filiżanki dowolnego małego makaronu
Adaptacja z magazynu Cooking Light. Lista składników do wykonania tego wietnamskiego klasyka comfort-food jest dość długa, ale zupa powstaje w kilka minut.
Służy 4
3 filiżanki niskosodowego bulionu wołowego
3 szklanki wody
1 łyżeczka mielonego czosnku
1 łyżka stołowa sambal oelek (mielona pasta ze świeżych chili) lub ½ łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki
1 do 2 łyżek sosu rybnego
1 do 2 łyżek sosu sojowego o niższej zawartości sodu
2 laski cynamonu
1 8-uncjowa butelka soku z małży
1 uncja świeżych grzybów shitake, posiekanych
1 (1-calowy) kawałek obranego świeżego imbiru
1 anyż gwiazdkowy
1 funt dużych krewetek, obranych i pozbawionych skóry
8 uncji niegotowanego płaskiego makaronu ryżowego
½ szklanki świeżych kiełków fasoli
½ szklanki pokrojonej ukośnie zielonej cebuli
¼ szklanki świeżych liści kolendry
12 małych listków świeżej bazylii
4 limonki
Adaptacja z Nowej książki kucharskiej Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca. Jest to świetna zupa do wykorzystania resztek kurczaka. Zdrowa i aromatyczna, zupa ta rozgrzeje cię do czerwoności.
Obsługuje 4
1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kukurydzianego
½ szklanki posiekanej cebuli
2 średnie ząbki czosnku, zmielone
4 filiżanki niskosodowego bulionu z kurczaka
1 15,5 uncji puszka fasoli pinto, opłukana i odsączona
1 14,5 uncji kruszonych pomidorów
1 filiżanka pokrojonej w kostkę gotowanej, pozbawionej skóry piersi z kurczaka
2 świeże papryki Anaheim lub poblano, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka chili w proszku i ½ łyżeczki chili w proszku, do podziału
½ łyżeczki suszonego oregano, pokruszone
sól i pieprz do smaku
spray do gotowania
8 6-calowych tortilli kukurydzianych, przepołowionych i pociętych na ¼ cala paski
2 zielone cebule, cienko pokrojone
Spróbuj i daj mi znać, co myślisz. Czy masz ulubiony przepis na zupę? Proszę podzielić się!
Komentarze (0)