Sobota, 20 kwietnia 2024

4 Przepisy na zupy na zimę

30 lipca 2022

4 Przepisy na zupy na zimę

Posted on Styczeń 23, 2015 by Chiara Iacoviello. This entry was posted in Dobrze się odżywiać. Bookmark the permalink.

Co jest moją ulubioną rzeczą w zimie? Zupa. W zimny, ciemny i deszczowy dzień nic nie brzmi lepiej niż ciepła, pyszna zupa. Przygotowywanie składników i gotowanie ich na kuchence od razu wprawia mnie w dobry nastrój. Ale jestem jeszcze bardziej szczęśliwa, kiedy mogę skosztować pierwszego kęsa.

Lubię robić duże partie zupy, więc mogę zostawić trochę na następny dzień lub zamrozić ją na później. W ten sposób mogę mieć ciepły i zdrowy domowy posiłek nawet w dni, kiedy mam mało czasu na gotowanie. Ty no potrzebujesz pracować dla godzin cieszyć się smaczną domową polewkę. W rzeczywistości, niektóre z poniższych przepisów zajmują mniej niż pół godziny, aby zrobić. I polewka no musi być bogata i kremowa być satysfakcjonująca (mój ulubione polewki no używają masło lub śmietankę).

Tutaj są niektóre zupy dla ciebie próbować ten zimę. Niektóre przychodzą od magazynów i cookbooks, podczas gdy inny są mój osobistymi rodzinnymi przepisami które robiłem dla rok. Enjoy!

Minestrone

Minestrone jest włoską zupą zrobioną z warzywami i często makaronem. Istnieją niezliczone wersje minestrone, w zależności od regionu Włoch, gdzie jest przygotowywana i jakie warzywa są w sezonie. Ja zazwyczaj robię ją z tego, co znajdę w swojej spiżarni i lodówce. Mycie i siekanie wszystkich warzyw może być nieco czasochłonne, ale jest tego absolutnie warte. I możesz zrobić dużą partię i zamrozić resztę na później, jeśli nie dodasz makaronu.

Porcja 4

Oliwa z oliwek extra virgin

1 filiżanka porów, pokrojonych w kostkę

1 filiżanka marchewki, pokrojonej w kostkę

2 pomidory śliwkowe lub rzymskie, pokrojone w kostkę

2 pęczki boćwiny, jarmużu, kapusty toskańskiej lub kolendry, grubo posiekane

3 filiżanki niskosodowego bulionu warzywnego

1 8-uncjowa fasola cannellini lub borlotti, umyta i odsączona

1 filiżanka cukinii, posiekanej

sól i pieprz

1 filiżanka dowolnego małego makaronu

Świeżo starty ser Parmigiano Reggiano, do podania.

  • Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu w dużym, ciężkim garnku.
  • Dodaj pory, marchew, pomidory i zieleninę i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  • Dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodaj fasolę i cukinię i gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli zupa wygląda na zbyt gęstą, dodaj wody.
  • Dodaj sól i pieprz do smaku.
  • W międzyczasie doprowadzić do wrzenia garnek z osoloną wodą, dodać makaron i gotować aż będzie al dente.
  • Odcedź makaron i dodaj do warzyw.
  • Przełóż zupę do miski, dodaj mżawkę oliwy z oliwek extra vergine i posyp tartym serem Parmigiano Reggiano.

Pasta e Ceci (Zupa z fasoli garbanzo)

Jest to danie, po które zawsze sięgam, gdy po długim i pracowitym dniu otwieram lodówkę i okazuje się, że jest zupełnie pusta. Zamiast zakładać płaszcz i buty, żeby wziąć coś na wynos, idę do spiżarni i biorę kilka puszek fasoli garbanzo. W mniej niż 20 minut mam na stole pyszną miskę domowej zupy.

Serwuje 4

Oliwa z oliwek extra virgin

2 ząbki czosnku, zgniecione

płatki czerwonej papryki

3 puszki fasoli garbanzo

1/3 szklanki rozgniecionych pomidorów

1 rozmaryn, liście usunięte z łodygi

4 filiżanki niskosodowego bulionu warzywnego

2 filiżanki dowolnego małego makaronu

  • Podgrzej trzy łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu, dodaj czosnek i czerwone płatki papryki i smaż, aż czosnek się zrumieni.
  • Usuń czosnek i dodaj fasolę garbanzo, łącznie z sokiem i rozgniecionymi pomidorami. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieść około połowy fasoli garbanzo, pozostawiając resztę w całości.
  • Dodać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Posypać listkami rozmarynu. Dodać makaron i gotować aż będzie al dente. Często mieszaj i dodaj wody, jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta.
  • Wyłóż zupę na talerz i dodaj mżawkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Pikantna zupa makaronowa z krewetkami

Adaptacja z magazynu Cooking Light. Lista składników do wykonania tego wietnamskiego klasyka comfort-food jest dość długa, ale zupa powstaje w kilka minut.

Służy 4

3 filiżanki niskosodowego bulionu wołowego

3 szklanki wody

1 łyżeczka mielonego czosnku

1 łyżka stołowa sambal oelek (mielona pasta ze świeżych chili) lub ½ łyżeczki rozgniecionej czerwonej papryki

1 do 2 łyżek sosu rybnego

1 do 2 łyżek sosu sojowego o niższej zawartości sodu

2 laski cynamonu

1 8-uncjowa butelka soku z małży

1 uncja świeżych grzybów shitake, posiekanych

1 (1-calowy) kawałek obranego świeżego imbiru

1 anyż gwiazdkowy

1 funt dużych krewetek, obranych i pozbawionych skóry

8 uncji niegotowanego płaskiego makaronu ryżowego

½ szklanki świeżych kiełków fasoli

½ szklanki pokrojonej ukośnie zielonej cebuli

¼ szklanki świeżych liści kolendry

12 małych listków świeżej bazylii

4 limonki

  • Połącz pierwsze 11 składników w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
  • Dodać krewetki; gotować 4 minuty, aż będą gotowe. Usunąć cynamon, anyż i imbir; wyrzucić.
  • Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją w opakowaniu; odcedzić. Umieścić ½ filiżanki makaronu w każdej z 4 misek, a następnie nałożyć na każdą porcję 1 filiżankę mieszanki bulionowej i około 5 krewetek.
  • Posypać równomiernie kiełkami fasoli, zieloną cebulą, kolendrą i bazylią.
  • Podawać z kawałkami limonki.

Zupa z kurczakiem w Chile

Adaptacja z Nowej książki kucharskiej Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca. Jest to świetna zupa do wykorzystania resztek kurczaka. Zdrowa i aromatyczna, zupa ta rozgrzeje cię do czerwoności.

Obsługuje 4

1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kukurydzianego

½ szklanki posiekanej cebuli

2 średnie ząbki czosnku, zmielone

4 filiżanki niskosodowego bulionu z kurczaka

1 15,5 uncji puszka fasoli pinto, opłukana i odsączona

1 14,5 uncji kruszonych pomidorów

1 filiżanka pokrojonej w kostkę gotowanej, pozbawionej skóry piersi z kurczaka

2 świeże papryki Anaheim lub poblano, pokrojone w kostkę

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka chili w proszku i ½ łyżeczki chili w proszku, do podziału

½ łyżeczki suszonego oregano, pokruszone

sól i pieprz do smaku

spray do gotowania

8 6-calowych tortilli kukurydzianych, przepołowionych i pociętych na ¼ cala paski

2 zielone cebule, cienko pokrojone

  • W dużym, nieprzywierającym rondlu, podgrzej olej na średnim, wysokim ogniu.
  • Gotuj cebulę i czosnek przez około 3 minuty lub do momentu, gdy cebula będzie miękka, często mieszając.
  • Wymieszać z bulionem, fasolą, pomidorami, kurczakiem, papryką Anaheim, kminem, 1 łyżeczką proszku chili, oregano, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, przykryć przez 20 do 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 350° F. Lekko spryskać blachę do pieczenia sprayem do gotowania. Ułożyć paski tortilli w jednej warstwie na blasze.
  • Lekko spryskać sprayem do gotowania. Posypać pozostałą ½ łyżeczki chili w proszku.
  • Piec przez 10 minut lub do uzyskania chrupkości.
  • Tuż przed podaniem, posypać paski tortilli i zieloną cebulkę nad zupą.

Spróbuj i daj mi znać, co myślisz. Czy masz ulubiony przepis na zupę? Proszę podzielić się!