Piątek, 10 maja 2024

Paliwo dla płodności

18 maja 2022

Istnieje wiele porad na temat tego, co jeść, gdy już jesteś w ciąży, ale co przed? Idealnie byłoby, gdyby kobiety i mężczyźni byli dobrze odżywieni na trzy miesiące przed poczęciem, aby uzyskać optymalne wyniki ciąży. Unikanie palenia, picia alkoholu i ograniczenie spożycia kofeiny może skrócić czas do poczęcia i sprawić, że dziecko będzie zdrowsze.

Wybór diety i stylu życia może mieć duży wpływ na płodność. Duże badanie przeprowadzone przez naukowców z Harvardu wykazało, że u kobiet, które stosowały kombinację pięciu lub więcej czynników związanych ze stylem życia, w tym określone zmiany w diecie, ryzyko wystąpienia niepłodności związanej z zaburzeniami owulacji było o 69% niższe niż u kobiet, które nie stosowały żadnego z tych czynników. Kobiety o lepszej płodności przyjmowały również codziennie multiwitaminę, miały niższy wskaźnik masy ciała (BMI) i więcej ćwiczyły.

Dieta ma duże znaczenie dla płodności: nie każdemu pomoże, ale może przyczynić się do poprawy owulacji i produkcji plemników.

Tłuszcze jednonienasycone, węglowodany o niższej glikemii, białko pochodzenia roślinnego oraz żelazo i kwas foliowy zawarte w suplementach wiążą się z niższym ryzykiem niepłodności. Soda i częściowo uwodornione oleje (tłuszcze trans) wiążą się z podwyższonym ryzykiem. Kobiety, które chcą zajść w ciążę, powinny zacząć stosować suplementy prenatalne, które zawierają kwas foliowy, witaminę D, jod, żelazo i DHA.

Niepłodność w takim samym stopniu dotyka mężczyzn i kobiety. Według CDC około 6-10% ludzi jest niepłodnych. Dwanaście procent wszystkich przypadków niepłodności wynika z tego, że kobieta waży za mało lub za dużo.

Mężczyźni i kobiety z nadwagą mogą poprawić swoją płodność poprzez utratę 5% wagi, optymalizację diety i zwiększenie aktywności fizycznej. Kobiety lub mężczyźni z niedowagą mogą być zmuszeni do zwiększenia ilości spożywanych pokarmów i ograniczenia nadmiernego wysiłku fizycznego, aby zapewnić odpowiednią ilość energii dla swoich układów rozrodczych.

Pomocne może być również ograniczenie narażenia na potencjalne substancje zaburzające gospodarkę hormonalną: BPA (bisfenol A), ftalany oraz zmniejszenie spożycia pestycydów. Przechowuj i podgrzewaj żywność w szkle, ceramice lub tworzywach sztucznych niezawierających BPA. Environmental Work Group jest doskonałym źródłem dodatkowych informacji.

Jakie zdrowe produkty powinny być spożywane podczas przygotowań do ciąży?

  • Owoce: Spożywanie 3-4 porcji owoców dziennie dostarczy witaminy C i przeciwutleniaczy.
  • Warzywa: Zawierają co najmniej 2-3 porcje kwasu foliowego i polifenoli
  • Tłuszcze i oleje: Skup się na tłuszczach jednonienasyconych i uwzględnij co najmniej 5 łyżek awokado, orzechów, nasion i oliwy z oliwek.
  • Nabiał: Dąż do spożywania 2-3 porcji jogurtu, mleka (lub wzbogaconego mleka bez dodatków) i sera, które zawierają wapń, białko, witaminę D i probiotyki.
  • Ziarna zbóż/skrobi/ fasoli: Spożywanie co najmniej sześciu porcji dziennie, w tym soczewicy, fasoli, owsa, pełnoziarnistego pieczywa, quinoa, kabaczków, ryżu i makaronu, dostarczy błonnika, żelaza, gęstej energii i witamin z grupy B.
  • Białko: Dwa razy w tygodniu jedz 6 uncji ryby i codziennie trochę białka roślinnego. Ryby i skorupiaki (do 12 uncji tygodniowo), suszona fasola i rośliny strączkowe, orzechy, tofu, twaróg, chuda wołowina, jagnięcina, drób i wieprzowina to doskonały wybór.

Pamiętaj, aby jeść różnorodnie i życzymy wszystkiego najlepszego wszystkim, którzy starają się o poczęcie!