Niedziela, 27 listopada 2022

Potrawy świata: Dania

7 maja 2022

Duński narodowy zwyczaj Smørrebrød, co oznacza "chleb z masłem", to po prostu kanapka z otwartą buzią, jedzona nożem i widelcem. Trudno go wymówić po angielsku, ale większość zgadza się, że jest on zbliżony do smor-rebrod lub smuhr-bruth.

Smørrebrød powstał wraz z rozwojem produkcji fabrycznej w Danii. Nie mogąc wrócić do domu na lunch, pracownicy zaczęli przynosić ze sobą jedzenie w postaci tych małych kanapek z otwartą buzią, wykorzystując resztki z poprzedniego posiłku.

Jak przygotować Smørrebrød

W miarę możliwości należy używać cienko krojonego, grubego chleba żytniego. Składniki, takie jak ciemna melasa i wiele innych ziaren i nasion, są typowe dla dobrego duńskiego chleba żytniego, który ma wiele smaku i konsystencji, aby stanowić podstawę Twojego smørrebrød.

Typowy smørrebrød polewa się masłem, ale można też użyć wytopionego tłuszczu zwierzęcego (np. szmalcu). Ale ile masła wystarczy? Upewnij się, że rozprowadzasz grubą warstwę masła, równomiernie pokrywając wszystkie rogi i krawędzie - mniejsza ilość byłaby obrazą dla Duńczyka. Jeśli po wgryzieniu się w posmarowaną masłem kromkę widać ślady zębów, to znaczy, że robisz to dobrze; istnieje nawet na to określenie, które tłumaczy się jako "masło zębowe"!

Co położyć na wierzchu? Wiele typowych opcji obejmuje ryby lub owoce morza, takie jak śledź, gravlax lub krewetki, do których można użyć jasnego chleba żytniego zamiast ciężkiego ciemnego żyta. Niestety, nie przepadam za naszymi rybnymi przyjaciółmi, dlatego wybieram raczej smørrebrød wegetariański, z kurczaka lub wieprzowiny.

Duńczycy mają wiele zasad dotyczących tego posiłku, m.in:

  1. Nie mieszać białek.
  2. Cieńsze dodatki kładziemy na spodzie kanapki, a większe na wierzchu.
  3. Jeśli zamierzasz zjeść kilka rodzajów smørrebrød na jednym posiedzeniu, zacznij od śledzia, potem przejdź do innych ryb, następnie zjedz inne mięso, a na koniec ser lub inne wegetariańskie kanapki. Jedzenie w takiej kolejności odpowiednio przygotowuje podniebienie.

Przy całym tym mówieniu o zasadach oderwałem się od pewnych typowych przygotowań. Przede wszystkim odkryłem, że nie uda mi się znaleźć odpowiedniego żyta w stylu duńskim (będę musiał spróbować zrobić własne tej zimy), więc zdecydowałem się na cienkie kromki chleba Dave'a z 21 ziaren. Zmieniłem też przepis na Frikadeller (klopsiki smażone na patelni), decydując się na ich upieczenie, aby sobie ulżyć... Nie chciałem przecież całkowicie zaprzepaścić całej pracy, jaką włożyłem w letni fitness Throwdown w WholeU!

Uwielbiam też proste, wegetariańskie smørrebrød, takie jak te na zdjęciu, z cienko pokrojonym ogórkiem, który został lekko posolony, a także z posiekanymi pieczonymi burakami (choć bardziej tradycyjne są kiszone buraki w plasterkach).

Smørrebrød jest fantastyczny także w gorące letnie dni: Dodaj do nich resztki jedzenia, które masz w lodówce, i gotowe! Jeśli macie ochotę na więcej pomysłów i przepisów, zachęcam do odwiedzenia strony danishsandwich.com.

Frikadeller smorrebrod (klopsiki)

Tradycyjny Frikadeller
Składniki i instrukcje
Lżejsze Frikadeller Hannah
Składniki i instrukcja
½ funta drobno zmielonej wieprzowiny

½ funta drobno zmielonej cielęciny

1 średnia cebula, poszatkowana lub drobno zmielona

1 duże jajko

1½ szklanki wody sodowej/seltzerowej

1 łyżka soli

3 łyżki mąki (żytniej lub pszennej)

Szczypta lub dwie mielonej przyprawy korzennej

Świeżo zmielony pieprz do smaku

Masło do smażenia

1 funt mielonej wieprzowiny lub indyka

1 średnia cebula, zmielona

1 duże jajko

1 łyżka soli

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka ziarnistej musztardy delikatesowej

2 łyżki mleka

Świeżo zmielony pieprz do smaku

Oliwa z oliwek lub olej roślinny do posmarowania blachy do pieczenia

 

1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz masła; masa będzie dość miękka.

2. Dodaj masło na patelnię na średnim ogniu.

3. Używając łyżki, uformować klopsiki na kształt jajka i kłaść je, jeden po drugim, na rozgrzaną patelnię.

4. Nie dopuść, aby się dotykały, dlatego rób tylko kilka na raz; ze względu na dużą wilgotność zbyt duża ich liczba spowoduje, że zamiast się smażyć, będą się gotować.

5. Potrzeba tylko około trzech minut na stronę; przewróć raz, aby równomiernie się przyrumieniły.

1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.

2. Nasmarować dużą blachę do pieczenia z obręczą.

3. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki oprócz oleju.

4. Uformować podłużne klopsiki nieco większe od piłeczki golfowej i lekko je spłaszczyć. Umieścić każdy klopsik na natłuszczonej blasze do pieczenia.

5. Piec przez ok. 30 minut lub do momentu, gdy będą upieczone, przewracając klopsiki w połowie pieczenia, aby się równomiernie zrumieniły.

 

Gdy już będziesz gotowy do smørrebrød, posmaruj masłem kawałek ciemnego duńskiego chleba żytniego, posmaruj go musztardą Dijon lub ziarnistą musztardą delikatesową, ułóż na musztardzie kilka pokrojonych w plastry klopsików, a następnie dodaj do nich odpowiedni dodatek, taki jak ogórki koperkowe lub marynowane buraki (lub, jak w moim przypadku, dodaj przed klopsikami koperkowy ser Havarti... mmm).

Smarowidło do kurczaka - Smørecreme af Hakket Kyllingebrød

  • 1 filiżanka ugotowanego na zimno kurczaka i podrobów, posiekanych (można pominąć podroby)
  • 1 filiżanka tostowanych migdałów w kawałkach, posiekanych
  • 1 łyżeczka cebuli, startej na tarce lub drobno zmielonej
  • ½ łyżeczki curry w proszku
  • ½ szklanki majonezu

Składniki dobrze wymieszać przed nałożeniem na posmarowany masłem chleb żytni.

Smørrebrød Hansa Christiana Andersena

Dobrze posmarowany masłem chleb przykryj chrupiącym, grillowanym boczkiem. Na to połóż najpierw cienkie plasterki pomidora, a następnie pastę z wątroby lub pasztet (zazwyczaj wieprzowy). Przyozdobić galaretką mięsną i odrobiną chrzanu.