Wtorek, 28 czerwca 2022

Owoce sezonowe: Ulubione owoce późnego lata i wczesnej jesieni

8 maja 2022

Na moim lokalnym targu rolnym produkty we wszystkich odcieniach tęczy zdobią stoiska, a powietrze wypełnia aromat świeżo zebranych sezonowych plonów. Kiedy kupujesz świeże produkty sezonowe, kupujesz je w najlepszym momencie roku: kiedy są pełne pysznego smaku i bogatsze w składniki odżywcze niż ich nijakie odpowiedniki poza sezonem. Ponieważ zazwyczaj zbiera się dużo produktów sezonowych, są one sprzedawane po niższych cenach niż w innych porach roku. Oznacza to, że kupowanie produktów sezonowych może być również korzystniejsze dla Twojego portfela!

Ponieważ lato wkrótce się kończy, wciąż jest wiele pysznych owoców sezonowych do wyboru. Poniżej przedstawiamy kilka najciekawszych owoców późnego lata w ich szczytowej formie:

Brzoskwinie i nektarynki zawierają:

  • Błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i utrzymać regularność pracy jelit.
  • przeciwutleniaczy, które zwalczają infekcje i wolne rodniki
  • Potas, który utrzymuje równowagę płynów, minerałów i ciśnienia krwi. Ten elektrolit jest również wykorzystywany do skurczu mięśni.

Spróbuj: Brzoskwinie i nektarynki można grillować i podawać z kroplą octu balsamicznego, zapiekać jako gwiazdę cobblera, miksować jako składnik smoothie, dodawać do sałatek lub jogurtu.

Awokado jest bogate w:

  • Błonnika
  • Jednonienasycony tłuszcz, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu
  • Witamina K, która jest potrzebna do krzepnięcia krwi i powstrzymywania nadmiernego krwawienia, a także do budowy zdrowych kości i tkanek
  • Foliany, które pomagają organizmowi wytwarzać nowe komórki. Dla kobiet w ciąży witamina ta jest szczególnie ważna dla rozwoju mózgu i kręgosłupa dziecka.

Spróbuj: Awokado można łatwo rozgnieść i zrobić z niego guacamole, pokroić w plasterki i dodać do kanapek lub do sałatek.

Borówki są pełne:

  • Błonnik
  • witaminę K
  • Witamina C, przeciwutleniacz, który pomaga również w produkcji kolagenu
  • Manganu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów, a także pomaga organizmowi tworzyć kości, tkankę łączną i niektóre hormony.

Spróbuj: Posyp borówkami owsiankę lub jogurt, dodaj je do sałatek, do ciasta naleśnikowego lub wymieszaj z innymi owocami i zieleniną, aby uzyskać odżywcze smoothie.

W związku z tym, że jesienne zbiory są tuż za rogiem, poniżej przedstawiamy kilka pysznych owoców, które już wkrótce pojawią się w dziale produktów na lokalnym rynku:

Jabłka zawierają:

  • Błonnik
  • Witaminę C

Spróbuj: Jabłka są wszechstronne - można je kroić w plastry i zanurzać w maśle orzechowym, piec w chipsach jabłkowych lub plackach, przecierać na sos jabłkowy lub dodawać do sałatek.

Granaty są bogate w:

  • Błonnika
  • Foliany
  • witaminy C
  • Witamina K

Spróbuj: Po oddzieleniu "pestek" (nasion z otaczającym je czerwonym miąższem) w granacie, można je jeść same, dodawać do sałatek lub zrobić z nich sos. Nasiona zawierają dużo błonnika i mogą być spożywane!

Dzięki tym wszystkim świeżym i apetycznym owocom (i nie tylko!), które dostarczają mnóstwo wartości odżywczych, owoce są wspaniałym przysmakiem dla całej rodziny, zarówno w domu, jak i w podróży czy w szkole. Następnym razem, gdy wybierzesz się na targ, koniecznie spróbuj i rozkoszuj się ulubionymi owocami sezonowymi!