Murzynek ryżowy

Składniki

5 jajek
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy w wersji bg)
3 łyżki kakao
3 – 4 łyżki cukru trzcinowego
50 ml oleju rzepakowego
3 gruszki

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie, wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao. Na koniec wlewamy aromat i olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem. Ścinamy spody gruszek i ustawiamy je w cieście.
Pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.

Copyright 2020 © e-graficy.pl

Polityka prywaności