Wtorek, 27 września 2022

4 pysznie zdrowe książki kucharskie

28 maja 2022

Kto powiedział, że zdrowe nie może być smaczne? W uznaniu Narodowego Miesiąca Żywienia, nasz zespół w Księgarni Uniwersyteckiej zebrał apetyczny wybór książek, które sprawiają, że znalezienie równowagi między dobrym odżywianiem i dobrym samopoczuciem jest całkowicie osiągalne. Bez względu na to, czy chcesz dodać do swojego dnia trochę zieleniny, czy spróbować zupełnie nowego podejścia do odżywiania, jedna z poniższych książek z pewnością stanie się Twoim nowym kulinarnym kodeksem.

Jedna część rośliny

Wprowadzanie zmian - nawet tych dobrych - nie zawsze jest łatwe, dlatego książka "One Part Plant" Jessiki Murnane jest tak wspaniała. Ta nowa książka, która ukazała się w lutym, sprawia, że zdrowsze odżywianie staje się mniej przerażające, ponieważ daje ci jedną prostą misję: jedz codziennie jeden posiłek na bazie roślin.

Przepyszne fotografie sprawią, że z chęcią wypróbujesz przepisy Murnane, które są przyjazne alergikom. Przygotuj się na odkrycie nowych ulubionych potraw, takich jak pikantny ryż brokułowy, kremowa lasagna z grzybami, łatwe warzywne miseczki curry, zupa z czerwonej soczewicy i potrójnie jagodowy placek na patelni. Ta książka kucharska, napisana w ciepłym, nie oceniającym stylu, nie mówi ci, czego nie możesz jeść, ale raczej o dodaniu czegoś do twojego życia: pełnowartościowej żywności, świeżych przepisów na bazie roślin i zwiększonego poczucia dobrostanu. Potraktuj ją jako przewodnik startowy po produktach roślinnych. Jeden kęs, jeden posiłek na raz, a kiedy już zaczniesz, zrozumiesz, że wszystko jest możliwe.


Low-So Good

Jessica Goldman Foung (autorka popularnego bloga Sodium Girl) uwielbia to, że naprawdę była tam i z powrotem. Po zdiagnozowaniu u niej tocznia i niewydolności nerek w 2004 roku, musiała dokonać drastycznych zmian w swoim stylu jedzenia i gotowania. Książka "Low-So Good" jest owocem ponad dziesięcioletniego życia z niską zawartością sodu i niezbicie dowodzi, że dieta niskosodowa nie musi być dietą pozbawioną smaku.

Wśród 70 przepisów znajdują się praktyczne śniadania i lunche na każdy dzień tygodnia, niskosodowe wersje świątecznych przysmaków, takich jak mostek i zapiekanka, a także pyszne wersje ulubionych dań, o których myśleliśmy, że będziemy musieli z nich zrezygnować (spróbuj bekonu bez soli, pizzy z mąki z ciecierzycy i wieprzowego tonkatsu z kokosowego "panko" z pomarańczowym sosem imbirowym). Pomocne wskazówki dotyczące rozszyfrowywania etykiet, restartu kubków smakowych, wzmacniania smaku i rozrywki sprawiają, że książka staje się nie tylko poradnikiem, ale i książką kucharską. Cokolwiek to jest, jest oh-so low-so good.


Nom Nom Paleo

Jeśli kiedykolwiek myślałeś o przejściu na dietę paleo (jedzenie tylko żywności, którą pierwsi ludzie mogli upolować lub zdobyć), musimy polecić Nom Nom Paleo. Okrzyknięta "Marthą Stewart Paleo", autorka Michelle Tam jest znana z łatwych do wykonania, wielokrotnie nagradzanych przepisów, popularnego bloga i żartobliwego poczucia humoru.

Tam, która sama przyznaje, że jest miłośniczką jedzenia, stworzyła zabawne i przystępne wprowadzenie do diety "jaskiniowców", która kładzie nacisk na nieprzetworzoną żywność. Smakowite potrawy, takie jak jankeska pieczeń, krewetki z orzechami włoskimi i siew yoke (chrupiący pieczony brzuch wieprzowy) sprawiają, że pytanie "Co na obiad?" zawsze znajdzie satysfakcjonującą odpowiedź.

Zachwyć się 100 niezawodnymi przepisami, opatrzonymi fotografiami krok po kroku, humorystycznymi komiksami i mnóstwem smaków inspirowanych kuchnią azjatycką i kalifornijską.


Wegańska kuchnia duszy

Kiedy myślimy o kuchni soul food, pierwsze słowo, jakie przychodzi nam na myśl, to "pyszne". Niestety, "zdrowe" nie jest drugim. Bryant Terry, szef kuchni z zachodniego wybrzeża, zmienia nasze oczekiwania dzięki swojej książce kucharskiej Vegan Soul Kitchen, która zaspokaja głód.

Popularne potrawy zostały w niej na nowo opracowane w oparciu o przepisy roślinne, które nie zawierają soli ani rafinowanego cukru, ale są bogate w smaku. Świeże, sezonowe, pełnowartościowe składniki są na pierwszym planie w ponad 150 przepisach, w tym na zupę z podwójnej gorczycy i batatów, przyprawione w stylu Cajun-Creole kawałki tempehu z kremową kaszą, słodkie herbatniki z mąki kukurydzianej i masła kokosowego oraz karmelizowane grejpfruty, awokado i sałatkę z rukwi wodnej z grejpfrutowym winegretem. Kuchnia Bryanta to miejsce, do którego udajesz się, gdy chcesz zjeść coś dobrego dla ciała i dla duszy.


Śmiało i do dzieła! Już teraz burczy nam w brzuchach.